Gangtræning bedre end operation

Gangtræning bedre end operation

At gå en tur gør meget godt for krop og sjæl. Det er vi alle klar over. Men nu viser undersøgelser faktisk, at gangtræning i nogle tilfælde kan virke lige så godt eller bedre end operation.

Åreforsnævring i benene

Ved åreforsnævring i benene er den traditionelle behandling operation for at genskabe blodomløbet i benene. Åreforsnævring er aflejring af fedt, kolesterol og kalk i forskellige pulsårer, hvilket gør pulsåren, som navnet antyder, forsnævret. Det resulterer i, at der ikke kan komme tilstrækkeligt med blod igennem åren, hvilket kan forårsage iltmangel i det berørte organ. Derfor opererer man normalt, så det åbne blodomløb kan blive genskabt.

Fordele ved gangtræning

Gangtræning kan hjælpe på en lidelse som åreforsnævring. Derfor kan det være et alternativ til ikke-akutte patienter. Ved træning i stedet for operation er der færre komplikationer og hurtigere opheling. Gangtræningen skal ske ved supervision. Der er ikke nogen decideret dokumentation af, hvad det er ved den specifikke træning, der er så effektiv, men forskere mener, det kan skyldes endothelet i karvæggene eller måske en ændring af smertetærsklen.

Hvordan foretages superviseret gangtræning

  • Træning på løbebånd 30-60 minutter, minimum 3 gange om ugen i mindst 12 uger
  • Hastighed og hæld varierer og skal passe til, at patienten oplever syre/kramper i lægmuskler efter 3-5 minutter
  • Aktiviteten stoppes ved en smertescore på 3-4 på en skala fra 1 til 5 og genoptages, når smerten er forsvundet
  • Længe af træning øges i takt med, patienten kan gå længere inden smerte fremkommer

Gangtræningen er noget, der foretages i samråd med læge samt efter vurdering af symptomer. Afhængig af graden, kan operation være bedste valg, men dette skal specialister vurdere.