Uopmærksomme unge kan gå glip af stor pensionsgevinst

Mange unge skifter job og kan derfor have pensioner flere steder. Hver fjerde 18-29-årige har dog ikke styr på, om de har opsparinger rundtomkring, viser ny undersøgelse fra PensionDanmark. Det kan koste dem dyrt som pensionister.

For de mange unge, der begynder i nyt job efter sommerferien, kan der med jobskiftet også følge pensionsordning i et andet selskab end det hidtidige. Og opsparinger i forskellige selskaber kan være en dyr fornøjelse for de unge, da de dermed også betaler omkostninger flere steder. Alligevel har hver fjerde ikke styr på, om de har opsparinger rundtomkring.

Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for PensionDanmark blandt 1.012 danskere. Her svarer 27 pct. af de 18-29-årige, at de ikke ved, om de har pensionerne samlet i ét selskab. Det samme gælder for blot 9 pct. blandt alle adspurgte.

”Selvom det kan være svært at forholde sig til, når man er yngre, så har de unge faktisk god grund til at bruge fem minutter på at få styr på, om de har flere pensioner. For netop de unge kan få en særlig stor gevinst ved at samle opsparingerne i en tidlig alder, da de dermed kan spare omkostninger i et langt arbejdsliv, som i stedet kan gå til pensionen,” siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.

Beregninger fra PensionDanmark viser, at hvis man som 30-årig samler tre opsparinger i ét selskab, så kan man forvente at få mere end 75.000 kr. ekstra i pension. Til sammenligning kan en 40-årig, der samler tre pensioner, se frem til 48.000 kr. mere i pension, mens gevinsten er 26.000 kr. for en 50-årig og 8.000 kr. for en 60-årig.

”Derfor bør de unge tjekke, om de har pensioner stående i flere selskaber. Og det gælder ikke mindst, hvis man har skiftet job i tidens løb. For det gør mange unge i disse år, og de kan dermed meget vel have sparet op i forskellige selskaber,” siger Torben Möger Pedersen og tilføjer, at alene blandt de unge, der har pensionsordning i PensionDanmark, har fire ud af ti også ordninger i andre selskaber.

Tal fra Jobindsats viser, at den såkaldte jobomsætning – et mål for antallet af jobskift – var på ca. 333.000 i 2016 blandt de 18-29-årige. Det er en stigning på 5 pct. i forhold til 2015 og det højeste niveau i den periode, der findes tal for (2009-2016). Tallene viser desuden, at jobomsætningen blandt de unge i alle årene er højest i august og september.

Man kan få et samlet overblik over sine pensionsforhold på sit pensionsselskabs hjemmeside og på pensionsinfo.dk.