“Datingportal” skaber kontakt mellem folkeskoleelever og virksomheder

Skoleelever og virksomheder skal knyttes tættere til med hinanden for at opfylde efterspørgslen på kvalificeret arbejdskraft. Derfor får de nu en net-portal, hvor lærere kan finde virksomheder til undervisningen. Bekendtskabet skal få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse og opdage mulighederne for job og karriere i Frederikshavn kommune

 

Hvad arbejder virksomhederne med? Hvilke faggrupper er der brug for? Og hvorfor er der behov for mere arbejdskraft? Unge i Frederikshavn kommune er en stor ressource, når fremtidens arbejdskraft skal tiltrækkes. For at åbne øjnene hos både folkeskoleelever og deres forældre er planen, at de skal helt ind og se, høre og lære om de jobmuligheder, der er i det internationalt orienterede erhvervsliv med topmoderne virksomheder som ligger i Frederikshavn kommune. Virksomhederne skaber nye arbejdspladser og derfor efterspørges både erhvervsfaglig og højtuddannet arbejdskraft.

Det er Frederikshavn Kommunes erhvervsplaymaker, der står bag portalen, og han er klar med vejledning og oplysninger til alle de unge, lærere, forældre og virksomheder, som har spørgsmål til mulighederne:

”Vi er jo i den situation, at virksomhederne mangler arbejdskraft, og på sigt kommer til at mangle endnu mere arbejdskraft, fordi flere vil forlade arbejdsmarkedet de kommende år. Det betyder, at vi skal forsøge at beholde så mange af de unge i området, eller have anskueliggjort karrieremulighederne for dem, inden de eventuelt rejser ud for at få en uddannelse. Så vi kan vise dem, at der er noget at vende hjem til. Erfaringen er, at når først de unge og virksomhederne lærer hinanden at kende, så holder de mange gange kontakten, og så er opmærksomheden større om de muligheder, der er her i Frederikshavn kommune for job og uddannelse,” siger Tommy Lund Christensen, erhvervsplaymaker, Frederikshavn Kommune.

1000 pladser udbudt

Portalen består af en række forløb/besøg som lærerne kan booke, for at koble læringsforløb med virksomhedsbesøg, inden for de mål og rammer som gælder for undervisningen. Forløbene/besøgene skal skabe relationer mellem de unge og erhvervslivet, så de får øjnene op for hinanden, og opdager hvordan de henholdsvis kan være vejen til erhvervsuddannelse og job, og for virksomhedernes vedkommende at bruge de unge innovativt. Nogle besøg har undervisning på op til ti lektioner som forberedelse allerede inden eleverne kommer på selve virksomheden, ligesom der kan være undervisnings forløb efter besøget. Foreløbig er ambitionen to tusind pladser til eleverne, så erhvervsplaymakeren håber, at flere virksomheder har lyst til at deltage:

”Opgaven med at interessere de unge må vi stå sammen om. Der skal synlighed til, for at det lykkes. Portalen arbejder på tværs i kommunen, så fx atskolen i Dybvad kan booke et forløb ved en virksomhed i Skagen, hvis det ønskes. Gennem portalen kan lærerne, som er de direkte brugerne, vælge netop det tilbud som passer i deres undervisningsplan. Den virker, som når vi booker en rejse, find et land, book hotel og betal. Bortset fra at det her er undervisningsmateriale og selvfølgelig gratis for skolerne. Siden er åben for alle, der vil orientere sig om arrangementer, som understøtter undervisning og uddannelse,” siger Tommy Lund Christensen, der gerne vil kontaktes af virksomheder, som vil åbne dørene for folkeskoleeleverne.