5 gode råd til bytning af julegaver på nettet

1416350_91168614

Er julegaven købt på nettet, skal den byttes og er du i tvivl om, hvilke regler der gælder? Bare rolig, du er langt fra den eneste. Derfor har e-mærket, den danske mærkningsordning for sikker nethandel, lavet en liste med de 5 vigtigste ting, du bør vide om bytning af julegaver.

Hvor længe kan jeg bytte?
Vær altid opmærksom på datoen for sidste byttedag. Fra køberen af gaven modtager pakken, har du ifølge loven 14 dage til at give netbutikken besked om, at du ønsker at fortryde købet. Herefter har du 14 dage til at sende varen retur. Mange netbutikker tilbyder dog en forlængelse af byttefristen, så gaverne også kan byttes i januar. Det er desuden vigtigt at huske, at ordrebekræftelsen er din kvittering for købet, så sørg for at få den fra giveren af julegaven.

Kan jeg prøve gaven og stadig bytte?
Nye regler for returnering af varer købt på nettet betyder blandt andet, at det denne jul også er muligt at bytte varer, man har taget i brug. Hos e-mærket anbefaler man dog, at tænke sig godt om, før man gør det. Netbutikken har nemlig mulighed for at fratrække en eventuel værdiforringelse fra det beløb, der betales tilbage til dig. Det er naturligvis tilladt at prøve de nye løbesko på, for at sikre, at de passer, men tager man på løbetur i dem, skal man ikke regne med at få det fulde beløb retur.

Hvem betaler fragten?
Et område, som ofte skaber anledning til tvivl blandt forbrugerne, er ifølge e-mærkets direktør, Lars Schmidt Larsen, reglerne for fragt i forbindelse med fortrydelse og reklamation. Ifølge ham er reglerne dog slet ikke så vanskelige, som man kunne tro, og det kan betale sig at sætte sig ind i dem.

”Når du sender julegaven retur, betaler du selv returfragten. Mange netbutikker tilbyder dog gratis ombytning, og oplyser de det ikke, er det en god ide at kontakte netbutikken og spørge. Hvis uheldet er ude, og julegaven er i stykker, er der ikke længere tale om fortrydelse men om en reklamation. Er det tilfældet, er det netbutikken, der betaler for, at du sender varen retur,” fortæller han.

Sådan sender du varen
Når du sender din julegave retur til netbutikken, skal du sørge for, at varen er pakket forsvarligt ind. Sørg f.eks. for, at pakken er ordentlig lukket og tapet, så den ikke går op under turen tilbage til netbutikken. Det er nemlig dig, der har ansvaret for varen, indtil den er leveret tilbage til netbutikken. Derfor anbefaler e-mærket, at du sender særligt kostbare varer retur som forsikret post. Det er også altid en god ide at gemme originalemballagen, indtil man ved, om man vil bytte sin julegave eller ej.

Er butikken e-mærket?
Er gaven købt på en e-mærket netbutik, er du ekstra godt beskyttet. Skulle der opstå problemer, eller skulle du blive i tvivl om dine rettigheder som forbruger, så sidder e-mærkets jurister nemlig klar ved telefonerne.

”Det er sjældent, vi oplever de store problemer, men tingene går rigtig stærkt i december og januar, og så sker der af og til fejl. Oftest er der dog tale om, at butik og forbruger snakker forbi hinanden, og når vi så, som uvildig 3. part, involverer os i sagen, bliver eventuelle problemer hurtigt løst”, afslutter Lars Schmidt Larsen.