33 procent flere togafgange på hovedstrækning i Nordjylland

Nordjyske Jernbaner har netop offentliggjort den nye køreplan for togdriften i Nordjylland efter 6. august 2017, hvor den regionale togdrift overtages fra DSB. Køreplanen giver blandt andet 33 procent flere togafgange på hovedstrækningen mellem Aalborg og Hjørring, men det nye signalprogram kan komme til at drille.

 

Søndag den 6. august 2017 overtager Region Nordjylland, NT og Nordjyske Jernbaner officielt den regionale togdrift fra Skørping til Frederikshavn fra DSB. Og den nye køreplan er godt nyt for pendlere og andre togrejsende. Resultatet er nemlig 33 procent flere togafgange. I sommerperioden vil antallet af togafgange endda stige med godt 68 procent:

– Den overordnede konklusion er, at der kommer til at køre markant flere tog i Nordjylland efter den 6. august. Det har været vores målsætning at tilbyde halvtimesdrift fra meget tidligt om morgenen til midt på formiddagen og igen fra først på eftermiddagen til hen på aftenen. Derudover vil vi gerne ”udvide døgnet”, så du kan komme med tog fra den ene ende af landsdelen til den anden både tidligt og sent. Det er også indeholdt i den nye køreplan, og alt i alt er vi meget tilfredse med de forbedrede vilkår for de nordjyske togrejsende, forklarer administrerende direktør Peter Hvilshøj fra Nordjyske Jernbaner.

Med den nye køreplan er antallet af tog på hovedbanen udvidet med otte afgange i hver retning. Nu kan man eksempelvis komme fra Hjørring til Aalborg allerede kl. 05.03 om morgenen og tilbage igen med seneste afgang kl. 00.12. Natten til lørdag og søndag vil der endda være et senere tog, der eksempelvis kører fra Aalborg Station kl. 01.12.

I sommerperioden vil antallet af tog ydermere stige med godt 68 procent på hovedstrækningen mellem Aalborg og Hjørring, idet Nordjyske Jernbaner ikke som DSB reducerer antallet af togafgange henover sommeren:

– Vi har gode erfaringer med at køre med fuld køreplan også i børnenes skoleferier til glæde for vores mange faste pendlere og ikke mindst de mange turister, der gæster regionen, fortsætter Peter Hvilshøj.

Derudover kan togrejsende med et personligt rejsekort og periodekort hele året kvit og frit tage cyklen med rundt i Nordjylland uden for myldretiden.

Puslespil og samarbejde med BaneDanmark

Puslespillet er dog relativt kompliceret, da Nordjyske Jernbaner og NT har haft et tæt samarbejde om at koordinere tiderne, så tilslutning til den øvrige kollektive trafik fungerer så optimalt som muligt. Samarbejde bliver i det hele taget et nøgleord for den fremtidige nordjyske togdrift:

– Efter flere års planlægning glæder vi os nu meget til at overtage togdriften fra DSB. Her har vi gennem hele processen haft fokus på samarbejde, og at alle gør det, de er bedst til. Her bliver Nordjyske Jernbaner som bekendt togoperatør, mens NT udover det samlede ansvar primært skal stå for kundehåndtering og markedsføring samt det administrative arbejde for den samlede kollektive trafik, siger Mette Henriksen, som er chef for kunder og salg hos NT.

Både NT og Nordjyske Jernbaner håber også på et godt samarbejde med BaneDanmark, for de nordjyske aktører kan ikke 100 procent selv bestemme, hvordan den regionale togdrift skal køre:

– Det er vigtigt at gøre sig klart, at togdriften i Nordjylland også har udfordringer. Skinnenettet skal jo være til rådighed, for at vi kan køre, og her spiller BaneDanmark naturligvis en afgørende rolle. Uden tilgængelige skinner – ingen togdrift, siger Peter Hvilshøj og fortsætter: – Her er det ingen hemmelighed, at der kommer mange spærringer i løbet af efteråret på grund af det nye signalprogram. Derudover kan der blive problemer i forbindelse med nogle af de sene afgange, hvor BaneDanmark gerne vil lave sporvedligehold, men det er naturligvis noget, vi forhandler om. Det vigtigste må være at overholde køreplanen.

Overtagelsen af togdriften fejres med gratis kørsel med alle de blå Nordjyske Jernbaner-tog søndag den 6. august 2017 på strækningen Skagen – Skørping og Hirtshals – Skørping samt en officiel indvielse på Hjørring Station. Alle togrejsende på dagen får desuden udleveret en voucher fra togpersonalet, som giver adgang til en lang række tilbud hos kulturinstitutioner og virksomheder i Nordjylland.

Om overtagelsen af togdriften i Nordjylland

Region Nordjylland, NT og Nordjyske Jernbaner overtager officielt den regionale togdrift i Nordjylland fra DSB den 6. august 2017. Det sker på strækningen fra Skørping til Frederikshavn. Overtagelsen sker på forsøgsbasis, hvor Region Nordjylland over en femårig periode får bevilget 64,5 millioner kroner årligt fra DSBs budget. Nordjyske Jernbaner bliver togoperatør på de regionale jernbaner, hvorimod NT primært skal stå for kundehåndtering og markedsføring samt det administrative arbejde for den samlede kollektive trafik.

Se den nye køreplan fra Nordjyske Jernbaner på http://www.njba.dk/nyheder/samlet-koereplan-fra-6-august-2017.aspx

Læs mere om arrangementet den 6. august 2017 på https://www.nordjyllandstrafikselskab.dk/Bus—togtrafik/Tog