Kvinde ælter surdejsbrød | Zekvens

Surdejsbrød – er du med på moden?

Publiceret: 09.02.2022

Hvis der er noget, der har vundet frem under coronapandemien, må det nu nok være det, at finde sig en hobby. Om det er at strikke, gå lange ture i naturen, lave perleplader – eller som her; at bage surdejsbrød. Vi har taget nye ting til os som aldrig før. Flere og flere har vendt sig mod køkkenet og i særdeleshed det nu populære brød. Men hvad er det, der har gjort det så populært?

Hvad er en surdej?

Surdej er noget, der kræver tålmodighed. Helt grundlæggende består det af mel og vand. Blandingen stilles et sted, hvor det står lunt og godt. Herved danner den mikroorganismer, der bliver til dejens eget hævemiddel. Processen består derefter i kontinuerligt at “fodre” dejen med nyt mel og vand, mens noget af det gamle tages fra og bruges. På den måde har man en dej, der hele tiden regenererer sig selv, mens man bruger af den. Samtidig danner den hele tiden sit eget hævemiddel ved hjælp af naturlig kemi.

Hvorfor vælge surdejsbrød?

Nogle vælger surdej på grund af smagen. Andre fordi det eftersigende holder sig friskt længere. Andre igen fordi det indeholder færre tilsætningsstoffer. Uanset får man med et surdejsbrød det fulde ernæringsmæssige udbytte, fordi det grundet langtidshævning er lettere at optage alle brødets mineraler. Samtidig er der for mange bare noget helt specielt over at lykkes med at holde liv i dejen hjemme i køkkenet. Det bliver til et helt projekt i modsætning til et brød, man lige hurtigt kan blande sammen og bage.