De mest udbredte psykiske lidelser blandt børn og unge

Publiceret: 1.12.2021

10-15 % af alle børn og unge har på et tidspunkt udvist symptomer på psykisk forstyrrelse. Det fremgår af en artikel på psykiatrifonden.dk, hvor der stilles skarpt på, hvilke psykiske lidelser der er de mest udbredte blandt ungdommen. De oplyser i samme ombæring, at de fleste kun oplever forbigående forstyrrelser.

Antallet af børn og unge med psykiske problemer er steget markant de seneste år. Det vil man blive bekræftet i, hvis man sammenligner tallene fra 2007 med de dugfriske tal fra 2017.

ADHD topper listen

ADHD er uden sammenligning den psykiske lidelse, som rammer allerflest børn og unge.
ADHD er en neuropsykiatrisk lidelse, som giver både børn og voksne problemer med hyperaktivitet, impulsivitet og opmærksomhed. Lidelsen rammer både drenge og piger, men undersøgelser viser med al tydelighed, at der er en stor overvægt af drenge med diagnosen.

Det anslås, at omkring 5 % af befolkningen har ADHD – i en eller anden grad.

Andre udbredte lidelser

ADHD er langt fra den eneste lidelse, som plager danske børn og unge.
Nedenfor kan du danne dig et overblik, hvilke andre psykiske sygdomme mange børn og unge bliver diagnosticeret med i disse år:

  • Autisme
  • OCD
  • Spiseforstyrrelser
  • Angst
  • Depression

De fleste undersøgelser tager udgangspunkt i psykiske lidelser blandt børn i alderen 0-18 år, men der lægges særlig stor vægt på børn i alderen 12-18 år. Det er nemlig ofte i dette aldersinterval, at de psykiske forstyrrelser for alvor kommer til udtryk – både for personen selv og for de pårørende.

Børns Vilkår har tidligere udtalt, at omfanget af psykiske lidelser og selvmordstanker stiger med alderen, hvorfor det er vigtigt, at børn får hjælp på et så tidligt stadie som muligt. Som forælder til et barn med autisme, angst, depression eller en helt fjerde lidelse er det dit ansvar at undersøge behandlingsmulighederne for dit barn.

Hvordan behandler man psykiske sygdomme?

Psykiske lidelser kan kureres, hvis man bliver diagnosticeret og kommer i behandling så hurtigt som muligt. Der er efterhånden mange eksempler på, at man godt kan få et godt liv, selvom man lider af en psykisk sygdom. Se blot på hvor mange danske komikere og andre kendte mennesker, som har opnået stor succes trods psykiske problemer.

De mest almindelige og effektive behandlingsmetoder består af følgende:

  • Medicinsk behandling (lykkepillerl.)
  • Terapi

I rigtig mange tilfælde kombinerer man medicinsk behandling og terapi. Det har ofte en god effekt.

I de senere år er der kommet fokus på en ny behandlingstype, som mange læger og psykologer stiller sig kritiske over for. Det drejer sig om cannabis olie. Er du interesseret i at vide, hvad olien indeholder, så find cannabis olie på denne webshop. Rådfør dig altid med din læge, før du starter en evt. behandling.