Vinterdepression – nej tak!

Vejret raser, den første sne har desværre lagt sig alt for godt til rette, og ser ud til at blive liggende et godt stykke tid endnu. Solen er langt væk og motionscenteret endnu længere væk. Fra septembermåned til et godt stykke tid inde i martsmåned lider fem pct. af danskerne af vinterdepression.

Det kan være svært at bevare en positiv holdning til omverdenen, når alt man drømmer om er sol, sommer og fri. Vi har på ZEKVENS sat os for, at finde ud af, hvordan du undgår denne zombiagtige tilstand, hvor man ikke kan andet end at sove og spise is, som burde være ulovligt at servere i temperaturer under 40 grader. Vi har i samarbejde med psykoterapeut Rasmus Aagaard fra Voksenpsykologerne skabt rådene til, hvordan du kommer igennem en vinter uden vinterdepression.

Tale ER guld
En vinterdepression er en biologisk og fysiologisk proces i kroppen (din krop mangler et eller andet shit) og flere undersøgelser tyder på, at vinterdepression skyldes manglen på sollys (din mor havde ret: Du har godt af at komme lidt ud engang imellem). Antallet af vinterdepressioner i Danmark ligger omkring fem pct., men stiger til 10 pct. jo længere nordpå man bevæger sig, ligeledes falder procenterne i takt med, at du bevæger dig sydpå og ved Middelhavet er det et helt ukendt fænomen. -Alt jeg hører er, at der burde være en tilsvarende sommerferie i vinterhalvåret og dertil med solgaranti!

– Der er en klar sammenhæng mellem den aftagende sol og antallet af vinterdepressioner, konstaterer psykoterapeut Rasmus Aagaard. Hertil giver han omsider de unge ret: Vi er en presset gruppe. Vi reagerer alle forskelligt, men Rasmus Aagaard siger, at vi vil kunne drage fordel af at være opmærksom på hinanden og hjælpe hinanden. Det er vigtigt at tale om det, hvis man har det dårligt, konstaterer han.

Vi kender alle til, at det faktisk hjælper at tale om problemerne, om det er at ens mor ikke fatter, at ens nye kæreste faktisk er super dejlig og at det bare var for sjov, at han havde taget hendes nye suppeske af massivt sølv eller at veninden ikke skriver tilbage mere – er vi nu uvenner? Alt dette kan være med til at forstærke en følelse af ligegyldighed og tristhed og det er derfor vigtigt at dele det med andre, så man ikke står alene med problemerne, det kan jo også være, at din sidekammerat har det på samme måde.

Åh jeg må ha´ medicin, medicin, medicin med det samme
Mange mener måske, at, hvis man er syg så må man da have noget medicin, men hertil siger Rasmus Aagaard, at medicin i disse tilfælde aldrig kan stå alene, og at det er en kombination mellem gode samtaler og evt. medicin, der er vejen frem.

– Man kan dog ofte klare sig igennem en vinterdepression via samtale alene, og dermed helt undgå medicin, fortsætter han. Man benytter sig af medicin i de tilfælde, som er specielt slemme. Det kan være når man bliver ved med at opleve en tilbagevendende vinterdepression år efter år. Hertil siger Rasmus Aagaard, at der i de tilfælde kan ligge noget psykodynamisk til grund for at man bliver ved med at opleve vinterdepression (det er noget med Freud og ubevidste fortrængninger – det du har i bagagen) og at det derfor vil være vigtigt at samtale med en professionel, for at finde ud af, hvad der udløser vinterdepressionen.

”I wish I was a dude”
Hele 75 pct. af vinterdepressionerne rammer piger. Det kommer ikke som en overraskelse for Rasmus Aagaard fra Voksenpsykologerne. Han finder det meget bekendt og sandsynligt, da piger er i bedre kontakt med deres følelser og derigennem har en større tendens til at vende tingene indad og gøre sig selv til grund for problemerne. Dette kan være en enorm stressfaktor, hvilket øjensynligt kan være en grund til det høje procenttal for vinterdepression hos piger. Så ved min næste kærestesorg – når jeg har allermest lyst til at bure mig inde og ligge under dynen med alt for meget guf og alt for dårlige film – vil jeg måske eksperimentere med at tage en tur ud med gutterne; spille noget Laser Tag, drikke nogle øl og se noget strip (med mænd selvfølgelig – lidt kvinde er man vel altid). Dét skulle så gerne være opskriften på, hvordan man slipper for en vinterdepression, men hvis man ikke lige er indstillet på at lugte af øl og strip har vi, som lovet kommet frem til lidt flere gode råd til at undgå den grimme, grimme vinterdepression.

10 gode råd

 1. Få rigeligt sollys. Og hvis du ikke skal flytte til Afrika i den nærmeste fremtid kan en lysterapilampe klare jobbet udmærket.
 2. Hvis pengepungen alligevel længes efter at blive brugt, kan en tur sydpå gøre underværker. Glem alt, hvad du har hørt om den farlige sol, for hvis du har tendens til vinterdepression så er den din nye bedste ven, selv hvis du skal rejse efter det.
 3. Let dig! Når du dyrker motion udskiller kroppen endorfiner; det samme stof der udskilles ved sex – dejlig følelse, mere af det, tak!
 4. Tal om det! Som førnævnt kan der være fordele i at tale med en anden om dine problemer.
 5. Vær social. Og her snakker vi ikke om, at du partout skal tage med til din mosters røvkedelige jubilæum, men tag med vennerne en tur på café, tag i svømmehallen med din bedste veninde eller tag en tur i byen og giv den gas på dansegulvet og mød nogle nye mennesker.
 6. Og din mor har igen så evigt ret: Skær ned på alkoholen og tobakken.
 7. Dertil kan du så fortælle hende, at kaffe er og bliver dårligt for dig, også når det gælder vinterdepression.
 8. Kosten er ifølge Rasmus Aagaard også ekstremt vigtig. Hvis man mangler nogle stoffer i kroppen kan du ofte få dem gennem en sund og varieret kost. Så æd nogle gulerødder, punk!
 9. Selvom der er dårligt og trist vejr, så kom ud. Gør som da du var barn: Vær ligeglad med at dit hår kruser i støvregnen og at du skal have en grim hue på, for at holde varmen. Klæd dig på til vejret og kom ud – dertil kan du slå to fluer med et smæk og få noget motion oven i købet.
 10. Få et lægetjek. Hvis du mener, at du kan have en vinterdepression, så skal du opsøge din læge, som vil kunne diagnosticere dig og hjælpe til med en behandling.

 

 

One comment

 1. Super god artikel du har skrevet her i et humoristisk og positivt leje. Jeg vil dog tilllade mig at tilføje, at en vinterdepression også kan være tæt forbundet med en mangel på d-vitamin. Jeg har selv haft flere vinterdepressioner indtil jeg fik behandling med lysterapi og konstateret en svær d-vitamin-mangel.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.