Tatoveringer anno 2012!

Vi kender alle til det klassiske røvgevir, som så smukt pryder de fleste piger, som turde lade sig tusse i starten af 00´erne. Det er efterhånden (mildest talt) gået af mode, og det duer heller ikke mere at have tribal-tatoveringer op og ned af overarmen. Men hvad duer så? ZEKVENS har talt med de førende tattooshops i Aalborg.

Tekst: Louise Ege Andersen & Foto: Greta Tuckute

Black Cat Ink
Der er ingen speciel mode indenfor tatoveringer i øjeblikket. Der er noget, som bliver lavet mere end andet, fortæller de hos Black Cat Ink. Det er f.eks. gangstersymboler eller new school tatoveringer, som mange gerne vil have lavet. Derudover er klassiske japanske symboler også blevet et populært valg, når folk skal tatoveres.
– Det mest opsigtsvækkende i forhold til moden lige nu er, at tatoveringerne skal være store og dyre – og det gælder både piger og drenge, siger de hos Black Cat Ink. De mener hos Black Cat Ink, at det faktum, at piger får store tatoveringer, ligeså vel som drenge dels er pga. medierne. Anne Lindfjeld er blevet kendt for alle hendes tatoveringer, og hun signalerer mest af alt skønhed, frem for den gammeldags opfattelse, at hvis man har tatoveringer er man en gadepige. Anne Lindfjeld kan have været med til at gøre store, dækkende og ikke mindst synlige tatoveringer så populære blandt piger.
Tatoveringerne sidder i øjeblikket overalt og der er ingen præference. De skal bare være store!
– Placering kommer an på, hvor meget folk vil vise, fortæller de hos Black Cat Ink.

Flere tager stilling
De moderne medier, som internettet og Tv giver i dag alle mulighed for at researche og finde viden om, hvilken tatovering de ønsker, hvor den skal sidde og hvem der skal lave den.
– Vi guider folk når de allerede har en ide, og det er langt federe, at de tager stilling og er lidt mere forberedt siger de hos Black Cat Ink.
Men der kan opstå tvivl, og hvad gør man så?
– Kom ind og snak om det, siger de hos Black Cat Ink. De oplever ikke så ofte, at folk fortryder deres tatoveringer mere, det kan være pga. at de sætter sig så meget ind i, hvad de skal have lavet. Og i de tilfælde, hvor der kommer en kunde ind til Black Cat Ink, som har fortrudt sin tatovering, er det som oftest motivet, som nemt og hurtigt kan dækkes af en ny og smartere tatovering. De oplever stadig tatoveringer med pigenavne, hvor de efter et par uger skal dækkes af noget andet – så holdt de forhold ikke. Og at dække tatoveringen med en anden tatovering er helt klart, hvad Black Cat Ink opfordrer deres kunder til, da laserbehandling sjældent bliver pænere og giver ar.

Tilfredse kunder – frem for alt
Tilfredse kunder er i højsædet hos Black Cat Ink, hvor de guider og vejleder til den helt store guldmedalje.
– Vi sætter pris på at rådgive og få en tilfreds kunde, fortæller de hos Black Cat Ink. Men alt har en pris; hvis en kunde ønsker tatoveringer over kravebenet eller på hænder er det et on-go hos Black Cat Ink. Det er nemlig ulovligt ifølge lovgivningen, og er derfor ikke noget de laver, men hvad motivet angår, er der ingen grænser.
– Hvis en kunde kommer ind og ønsker en grøn falk på højre røvballe vil vi nok vejlede og tale med vedkommende inden vi kaster os ud i det og sikre os, at han ikke er fuld, siger de hos Black Cat Ink. Fulde folk er bliver nemlig pænt bedt om at gå hjem og sove den ud, hvis de ønsker tatoveringer hos Black Cat Ink, så det duer ikke at drikke sig mod til inden.

Tattoz.dk, Brian Grønhøj
Der er ifølge Brian Grønhøj flere forskellige ting, som rykker sig indenfor moden lige nu. Det var bl.a. meget populært sidste sommer, med tatoveringer på håndleddet, gerne med navn, fortæller Brian Grønhøj. Men den store trend er at tatoveringerne bliver større.
– Folk er blevet meget mere bevidste; de ved, hvad de vil have lavet og det skal være stort, siger Brian Grønhøj. Samfundet kræver, at vi tager beslutninger og vi er langt mere oplyst gennem medierne i dag, og det kan være en af grundende til at folk er mere bevidste om, hvad de vil have tatoveret. Samfundet begynder også i større grad at åbne op og godkende tatoveringer, hvilket resulterer i at folk tør at få større og mere synlige tatoveringer.
– Modehuse hyrer tatoverede modeller og virksomheder betaler for, at deres ansatte skal have tatoveringer. Det er trendy lige nu, og man anses ikke for at være mindre værd; det er ikke kun bøller, som får tatoveringer mere, fortæller Brian Grønhøj.

New school er in
– New school, som er en blanding af tegneserie og graffiti er meget populære motiver i øjeblikket. Det er tynde streger og tegneserie-agtigt, fortæller Brian Grønhøj. Og en hel ny mode, som knap er kommet til Danmark endnu, fortæller Brian Grønhøj om: Det er new school blandet med old school, som f.eks. kan være et lommeur, en dametaske eller hat – lidt boheme-agtigt stil. Det er meget stort i udlandet og er bare et spørgsmål om tid, før det kommer til Danmark. Men er det både for piger og drenge? Og er der generelt forskel på, hvordan moden er i forhold til om man er pige eller dreng?
– Moden er ikke så forskellig, uanset om man er pige eller dreng. Begge køn får lavet store tatoveringer, som er synlige. Piger får mere feminine og måske flere farver, men hos den mainstreame kundegruppe er motivet ens, om man er pige eller dreng, fortæller Brian Grønhøj.

If you got to do it, do it right!
Brian Grønhøj mener, at der er en proces, som man vil kunne drage fordel af at følge, hvis man ønsker sig en tatovering. Først skal man researche, hvilket motiv man ønsker sig, og hvor tatoveringen skal sidde. Evt. lave en liste over fordele og ulemper. Hvis man stadig ønsker en tatovering skal man finde en tatovør, som kan udføre den stil man ønsker. Man kan ofte finde gallerier fra de forskellige tattooshops på nettet eller man kan gå ind i butikken og se tatovøren in action. Husk at tale med tatovøren og fremlæg dit projekt og din ide, det kan resultere i en bedre fælles ide, ud fra tatovørens erfaringer i forhold til anatomi og stil.
Få derefter tatovøren til at tegne det ønskede motiv, tag hjem og tænk over det og kig på motivet. Denne dialog skulle gerne udspille sig over et par besøg, hvilket også give kunden mulighed for at få en fornemmelse af, hvordan hygiejnen er og om det er en reel person, som skal tatovere. Der skal være en god kemi mellem tatovør og kunde.
– Nøgleordet er sund fornuft, fortæller Brian Grønhøj.

 

Statistikken siger, at du ikke vil fortryde det
En undersøgelse lavet i England på personer, som havde fortrudt deres tatoveringer viste, at ca. 65 pct. havde fortrudt motivet, 20 pct. havde fortrudt placeringen eller kvaliteten og de resterende – kun – 15 pct. decideret havde fortrudt at de havde fået en tatovering.
– Der er få steder i Danmark, hvor de fjerner tatoveringer, så det bliver pænt, men ellers er det altid en mulighed at få tatoveringen dækket. Folk er som oftest ikke trætte af tatoveringen, men af motivet, fortæller Brian Grønhøj.

 

Hvor går grænsen?
– Folk er ret godt med i dag og ved, hvad de vil have. Det har både gjort det nemmere og sværere for os, dels fordi tatoveringerne skal tegnes, designes og betyde noget. Det er krævende, men det er også sjovere. Mine ansatte holder fri to dage, og arbejder to dage – ellers kan man bare ikke være kreativ, fastslår Brian Grønhøj.
Der er en helt klar lovgivning indenfor, hvor man må placere en tatovering: ikke over kraveben eller på håndled. Disse regler følger de hos Tattoz.dk, men derudover har de også nogle helt klare holdninger til HVAD de vil tatovere.
– Politiske symboler laver vi ikke. Eller motiver, som ikke passer til personens stil. Jeg vil ofte spørge om, hvorfor kunden overhovedet ønsker det motiv. Ellers råder vi i forhold til anatomi, så motivet bliver så pænt som muligt til kundens krop og former, fortæller Brian Grønhøj.

 

Så kom af sted og få en samtale om, hvad der passer til dig og dine ønsker. Og få så lidt farve på den blege vinterhud – eller måske flere forskellige farver.