En læser deler sin erfaring om Det gode studiejob

Det kan for mange være svært at finde tid til et studiejob når man har en skole at skulle passe. For andre er det den eneste mulighed, for at kunne få tingene til at fungere optimalt i hverdagen. Et studiejob er for de fleste udeboende afgørende for, om de kan få mad på bordet, betale deres husleje og diverse regninger.

 -Af Nanna Lind Strøm Thomsen. Studerende på Nørresundby Gymnasium & HF.

Når man har et job, er det vigtigt at man kan lide at arbejde, at det er noget der fanger éns interesse og at man yder sit ypperste hver gang. Det er også vigtigt med gode kollegaer og at man har det godt sammen med de mennesker, man er sammen med det meste af dagen. Hvis ikke det fungerer, kan det nemt blive hårdt og dermed sværere at yde en god præstation. Det fungerer på samme måde i skolen. Hvis man har et dårligt sammenhold og et dårligt forhold til sin klasse, går det ofte ud over indlæringen. Når man søger et job og skal til jobsamtale, er det også vigtigt, at man får fortalt hvad man forventer af arbejdspladsen. Fortæller man ikke om sine forventninger kan der ske misforståelser, som gør at man ikke føler sig tilpas på arbejdspladsen. Sådanne misforståelser kan fx være regler på arbejdspladsen, arbejdstider og det arbejde man skal udføre.

Studiejobs giver større ballast

For en studerende mener jeg, at det burde være førsteprioritet at passe din skole. Vælger man derudover at have job ved siden af studierne, er det vigtigt at prioritere sin tid så lektierne ikke lider under det. Der er derfor, i høj grad, tale om en prioriteringssag, hvis job og skole skal gå hånd i hånd. Noget af det vigtigste, som ung, er at få en uddannelse så man er sikret en fremtid. Men også studiejobs kan gavne ens fremtidige karrierer og modne én. De kan forberede en på større udfordringer fremover, og på den måde give en større ballast når man senere kommer ud på arbejdsmarkedet. På et studiejob lærer man at samarbejde og indordne sig andre. Jeg har fx selv skrevet artikler og interviews som jeg kan bruge i fremtiden, hvor jeg ønsker at få job som journalist. På samme måde kan også andre studiejob give erfaringer, frem mod det ”endelige” job. At betjene kunder i en butik kan fx give viden og erfaring indenfor salg og kundeservice, og derudover hjælpe én til, at være social og udadvendt. Når man har et studiejob lærer man også, at andre folk sætter krav til ens arbejde. Man indser, at man skal yde en indsats for et godt stykke arbejde. Dette gør sig også gældende på studierne, hvor man skal knokle med sine afleveringer og aflevere dem til tiden for at opnå et godt resultat. På den måde lærer man, at man skal yde et stort stykke arbejde (når man laver opgaven) for at kan nyde den gode karakter.

Vi kan derfor udlede at et studiejob giver gode ’’point’’ når det kommer til ens fremtid, da det udover førnævnte, også giver en ekstra bonus på CV’et. Jo flere år på arbejdsmarkedet, desto mere erfaring.

 

Det handler om prioritering

Det er vigtigt på et job at være høflig, ærlig, selvstændig og initiativrig. Hvis man altid er smilende og høflig, så smitter det også af på ens kollegaer, chefen og ikke mindst på kunderne. Det giver et bedre sammenhold og en bedre stemning. Jeg arbejder selv i Schweitzer bageren i Vester Hassing og har nogle fantastiske kollegaer. Min chef er også fantastisk. Altid glad og smilende. Vi er gode til at forstå hinanden og indordne os, så der er plads til alle. Det synes jeg er vigtigt for at have et godt arbejde og får mig til at bibeholde lysten til at være der.

Jeg synes personligt, at det er vigtigt at have et fritidsjob. Man tjener sine egne penge, så man ikke er afhængig af sine forældre. Derudover tilegner man sig erfaringer. Man lærer hvor pengene kommer fra. Og vigtigst af alt, det faktum, at man skal yde før man kan nyde.  Jo mere man arbejder, desto flere penge tjener man. Hvis man brokker sig over, ikke at have et job og derfor ikke tjener penge, så må man gøre noget ved det. Der er ledige pladser, ét eller andet sted.

Som gymnasieelev ved jeg at der er nok at se til i skolen, men mener dog stadig at et studiejob er vigtigt. At kunne prioritere sin tid, så man får tid til begge dele, giver vel i bund og grund også en erfaring i prioritering af tid?

Unges drømmejob

Mange unge festglade mennesker drømmer om at tage til Bulgariens solrige strande, Sunny Beach, og arbejde som bartendere. Der kan de arbejde en hel sommer omringet af unge mennesker, lækre drinks, høj musik og sol. Og det er vel i sig selv, for nogle, det ideelle drømmejob? For andre er drømmejobbet, at arbejde i den nye modebutik, omringet af lækkert nyt tøj og assecories, som jo også er noget af det vi går op i som unge. For andre er det, at stå i en bager, omringet af søde sager.  Men for mig er drømmejobbet, at skrive artikler som denne, at udvikle mig gennem skrift og sprog, hvilket jeg allerede gør. Mit endelige drømmejob er som skrevet tidligere, at blive journalist.

Der er stor forskel på hvad unge drømmer om at lave, og jeg siger ikke, at alle gerne vil arbejde som bartender i Sunny Beach. Du vælger selv dit drømmejob og heldigvis da. Det handler blot om, at lave det du elsker.

En gruppe unge ytrer sig

Jeg har adspurgt en gruppe unge mennesker angående studiejob. Generelt er holdningen den, at et studiejob kræver tid, men at det er godt, fordi det giver god erfaring og man lærer hvor pengene kommer fra.
Man lærer også at være uafhængig af sine forældre. Der er ikke en undskyldning for ikke at have et job, for det handler om prioritet. Nogle mener også, at det er godt at tjene mange penge som ung, så man kan spare sammen til at rejse, når man er færdig med skolen. Langt de fleste unge jeg adspurgte, mener at Regeringens såkaldte ”cafepenge” – SU’en – ikke er tilstrækkelig og det derfor er nødvendigt med et studiejob.