Kvantemekanik skaffede ham titlen som Årets Naturtalent

Martin Dam Larsen fra Vejgård vinder prisen som Årets Naturtalent for sit studieretningsprojekt om bølgelængder og kvantemekanik. Prisen uddeles af forskere fra Aalborg Universitet.

Martin Dam Larsen og Astrid Lund Clement fra Aalborghus Gymnasium var blevet tippet om, at det ville være klogt at møde op til Aalborg Universitets kåring af Årets Naturtalent, en konkurrence for nordjyske gymnasieelever, hvor de begge var nomineret i fysikkategorien.

Det viste sig, at være en rigtig klog beslutning for det unge kærestepar at møde op i Sparekassen Vendsyssels lokaler i det gamle posthus ved Budolfi Kirke i Aalborg, hvor priserne blev overrakt.

Par fra Aalborghus dominerede fysik

Først vandt Astrid Lund Clement fra Gistrup andenpræmien i fysik for sin opgave om vekselstrøm og komplekse tal. Så tog Martin Dam Larsen fra Vejgaard førstepræmien i samme kategori med sin opgave om bølgelængder og kvantemekanik.

– Når jeg absolut skulle tabe til en, så er det fint, at det var til Martin. Så giver han nok en middag for præmiepengene, siger Astrid Lund Clement.

Priserne blev uddelt i fire kategorier: fysik, matematik, biologi og kemi. Hver kategori havde en første- og en andenpræmie på henholdsvis 2000 kr. og 1000 kr., og på tværs af kategorierne hædres Årets Naturtalent med hovedpræmien på 5000 kr. Præmierne er sponsoreret af Sparekassen Vendsyssel.

Da hovedpræmien blev kåret, var det igen Martin Dam Henriksen, der løb med sejren. Det kom bag på ham at vinde Årets Naturtalent, men han vidste godt, at opgaven var god, mens han arbejde på den.

– Karakteren afhænger af sværhedsgrad, og jeg ved, jeg har niveauet til det, så jeg spurgte bevidst min lærer om det sværest mulige emne til mit studieretningsprojekt. Han sagde kvantemekanik og skræddersyede en ekstra svær opgave til mig, siger årets vinder Martin Dam Larsen.

Niveauet var højt

Dommerkomiteen, som består af forskere fra AAU, var imponerede af niveauet blandt vinderne. Især var de begejstrede for Martin Dam Larsens opgave, som de kaldte særdeles ambitiøs.

”Projektrapporten ligger på et særdeles højt niveau, er velskrevet og meget præcist formuleret. Grundigheden i arbejdet og det teoretiske abstraktionsniveau vidner om stor indsigt i kvantefysikken og de matematiske metoder, som langt overstiger det almindelige gymnasiepensum,” står der i dommernes begrundelse.

Næste stop universitetet

Efter sommerferien vil Astrid Lund studere matematik-teknologi eller matematik, og Martin Dam Larsen skal læse matematik-økonomi. Men selv om uddannelsen findes i Aalborg, så vil Martin studere i Århus.

– Studieformen på AAU med projektarbejde og Problem Based Learning er fed nok, men den er bare ikke for mig. Jeg arbejder bedst, når jeg kan sidde helt alene, ligesom på det her projekt, siger Martin Dam Larsen.

Men inden han flytter til Århus, har han store planer for, hvad præmiesummen skal bruges på.

– De første penge skal helt klart bruges på en middag med min kæreste Astrid. Det sagde hun i hvert fald, at jeg skulle, så jeg tør ikke svare andet, siger Årets Naturtalent, Martin Dam Larsen.

—-

Alle vindere af Nordjysk Naturtalent 2017:

Hovedpræmie/Årets Naturtalent:

Martin Dam Larsen, Aalborghus Gymnasium for opgaven ”Bølgelængder og Kvantemekanik”

KEMI

1. plads: Nikolaj Sigsgaard Nesgaard fra Støvring Gymnasium for opgaven ”NMR-Spektroskopi og syntese af antabus”

2. plads: Amin Kawa Farman Kawal Bassi fra Aalborghus Gymnasium for opgaven ”Parabener”

BIOLOGI

1. plads: Martha Heuer fra Thisted Gymnasium – STX og HF for opgaven ”Tuberkulose”

2. plads: Kristine Aarup fra Dronninglund Gymnasium for opgaven ”Alkohol og den fysiske præstationsevne”

MATEMATIK

1. plads: Sofie Thomsen fra Dronninglund Gymnasium for opgaven ”Morfin”

2. plads: Lili Luu fra Nørresundby Gymnasium & HF for opgaven ”Reaktionskinetik”

FYSIK

1. plads: Martin Dam Larsen fra Aalborghus Gymnasium for opgaven ”Bølgelængder og Kvantemekanik”

2. plads: Astrid Lund Clement fra Aalborghus Gymnasium for opgaven ”Vekselstrøm og komplekse tal”

En førstepræmie giver 2.000 kr., en andenpræmie 1.000 kr. og selve hovedpræmien giver (foruden førstepræmien) 3.000 kr.