I praktik som gøgler?

3

Kan man være praktikant hos Aalborg Karneval? Og hvad indebærer det at arrangere Nordeuropas største karneval? Kræver det overhovedet noget?

Tekst: Ann Mølgaard Andersen & Foto: Aalborg Karneval og Søren Skjødt

I de fire år jeg har boet i Aalborg, har foråret altid været lig med Karneval. Når solen begynder at titte frem, fuglene kvidrer og bøgen springer ud, er det som om mine hofter automatisk starter sambarytmerne og fylder maven med spænding og karnevalsglæde.

Den fantasifulde verden
Aalborg Karneval er blevet folkeeje, hvor unge som gamle mødes hvert år i uge 21 og er med til at afholde Danmarks største udklædningsfest. Det er sjovt, festligt og belejligt. Belejligt på den måde at jeg, som deltager til Nordeuropas største Karneval blot kan træde ud af min lejlighed, ned på gaden og deltage i festen. Det er en fest, hvor man tager masken på for at tage masken af. Her kan man klæde sig ud, som man har lyst og glæde sig over friheden til at være en anden, end den man er til hverdag.

Der er ingen, som dømmer dig på dit udseende, men tværtimod synes, at jo mere gakket en udklædning, desto sjovere. Det er en fest, hvor man slipper fantasien løs og nyder friheden til at gøre, som man vil, feste med dem man vil, og danse til den musik man vil. En frihed Aalborg Karneval har værnet om i 30 år – 30 år?! I tre årtier har Karnevalet været en del af Aalborg. Kongerækken er blevet lang og billedmapperne med festglade karnevalister er blevet tykke – men hvem står for alt det praktiske, og kræver det overhovedet nogen form for planlægning?

Den virkelige verden
Til daglig læser jeg Medieformidlet Kommunikation på Humanistisk Informatik, og da studiekalenderen ramte 8. semester, var det tid til at finde en praktikplads. For at være ærlig var jeg ret nervøs for at skulle ud i ”den virkelige verden” og prøve kræfter med alt den tørre teori. Spørgsmålene var uundgåelige: Sæt nu jeg ikke kan udføre de tørre teorier i praksis? Sæt nu at jeg ganske enkelt ikke kan en dyt?

Mange spændende praktikopslag dukkede op i mailboksen, og flere fangede min interesse; Spar Nord, Egmont, DR og Aalborg Karneval. Aalborg Karneval? – Kan man komme i praktik hos Aalborg Karneval? Jeg troede, at Aalborg Karneval var en fest for folket og arrangeret af folket. Jeg troede, at når man deltog i optoget, så var festen automatisk i gang – det kræver da ingen planlægning eller nogen til at holde styr på trådene. Det der foregår i Kildeparken er sikkert sponseret af kommunen og frivillige foreninger, som i et par måneder står for opsætning i Kildeparken og oprydning bagefter. Men jeg blev klogere.

Ad sti af sted med ansøgningen til Aalborg Karneval og så var der ikke andet end at krydse fingre for, at ansøgningen ville falde i god jord. Et par dage senere kom svaret på ansøgningen, og jeg blev kaldt til samtale. Fyldt med sommerfugle i maven stod jeg foran døren til det lille loftkontor på Hasserisgade og på døren stod ”Karneval i Aalborg Sekretariatet”. Med et greb i håndtaget åbnede jeg døren og fik direkte adgang til at se bag kulissen.

Efter samtale med koordinatoren for Aalborg Karneval strømmede seriøsiteten omkring Karneval ind over mig. I et helt år sidder der fire fastansatte og planlægger alt fra ruterne, indlogering af karnevalsgrupper fra hele verden, til hvem der skal være Karnevals Konge/Dronning. Jeg var forbløffet! I et helt år sidder de ansatte og planlægger Nordeuropas største Karneval. Det blev jeg nødt til at se med mine egne øjne – hvordan kan det tage et helt år at planlægge Karneval?

Den 1. februar 2012 begyndte jeg som PR medarbejder hos Aalborg Karneval og blev straks kastet ud i kommunikationsopgaver såsom pressemeddelelser, tv-interview og mange andre små og store opgaver. To måneder inde i forløbet har der allerede været et væld af spændende opgaver. Som for eksempel kåringen af årets Karnevals Dronning – Anne Kejser kendt fra ”Slemme, Slemme piger” og radioprogrammet ”Anne og De Herreløse Hunde”. Og hende interviewede jeg.

Jeg tror nok, jeg havde sommerfugle i maven, da HKH Dronning Anne d. 1. af Karneval sad foran mig i sofaen, kameraet rullede og hun svarede på spørgsmål stillet af mig. Med lidt bævren i stemmen og en rystende hånd på mikrofonen, spurgte jeg – og Anne var sød til at svare – PUH! Jeg havde lidt på fornemmelsen, hun kunne se, at jeg ikke var en garvet hund til at interviewe til tv. ”Det var da total Ulla Terkelsens-agtigt”, sagde hun. Tror nok jeg voksede små 10 centimeter lige på stedet!

Verden på hovedet

Der er én måned til Karneval i skrivende stund, og jeg glæder mig. Selvom man er praktikant, kredser tankerne stadig omkring, hvad man skal klæde sig ud som, hvor man skal til morgenfest, om man skal i Kildeparken eller ej. Det bliver en festdag, hvor kulminationen af mange måneders arbejde, både for praktikanter og de fastansatte, vil vende verden på hovedet!

Hvis der er én ting, dette forløb har lært mig, så er det dette: Det er ikke en dans på roser at planlægge Karneval i Aalborg og ja – det tager et helt år! Oveni alt det har jeg lært, at den virkelige verden ikke er så slem, og som praktikant hos Aalborg Karneval har jeg det privilegium at få det bedste fra to verdener kombineret i én: Den fantasifulde, virkelige verden.

Aalborgs gader er scenen, og du er gøgleren – ses vi til Karneval?

 

comments