Tone alias Sofie Nielsen

TONE_013_628px

Det er ikke altid nødvendigt, for en musiker at færdes på brolagte, smalle stræder og gyder i Kongens København, for at opnå kunstnerisk succes. For mange kan bølgede marker, grusveje og landsbymentalitet være inspirerende nok.

Og netop det er tilfældet for Tone – alias Sofie Nielsen – som vandt Rock Nord Prisen i 2006 og nu, for nyligt Den Nordjyske Kulturpris.Tone er en lige akkurat 30-årig nordjyde, som bor i Aalborg og har et pladestudie i Saltum. Og det har hun ingen planer om at ændre på, for hun har gjort forsøget.- Jeg nåede at bo i København i 14 dage. Det var dengang jeg troede, at jeg skulle bo der for at lave en masse musik. Jeg lejede et værelse i byen og fik arbejde i en børnehave, men jeg fandt meget hurtigt ud af, at det ikke passede mig særligt godt. Alting er så dyrt i København, så du bliver nødt til at have et fultidsarbejde. Det gik udover min musik, fordi der ikke var tid til ret meget andet, fortæller Tone med et smil på læben.- Mange musikere søger også til udlandet for at få inspiration og finde nye, musikalske veje. Det kan godt være, at jeg på et eller andet tidspunkt gør det, men foreløbigt bliver jeg her. Jeg vil gøre min bachelor færdig, og så starter jeg en helt ny elektronisk musiklinje op på Ingstrup Efterskole, hvilket jeg glæder mig meget til, siger hun.

Tone læser kunst og teknologi på Aalborg Universitet, og det lyder som et helt relevant studievalg, idet hendes musik oser af teknologiske og kunstneriske landvindinger.

Tone versus Sofie Nielsen

Hendes musik er speciel. Meget speciel. Det er ikke  spiseligt popmusik, som man går og nynner på med støvsugeren i den ene hånd og rengøringskluden i den anden. Til tider er den nærmest trist. Sangstemmerne glider svævende sammen, og deciderede omkvæd glimrer ved deres fravær. Men afspejler Tones musik Sofie Nielsen som person?

– Min musik er meget melankolsk og et eller andet sted afspejler den nok min person. Jeg er langt fra at være den, som farer op i det røde felt. Jeg er anti-aggressiv, lidt dyster og afdæmpet, siger Tone.

Tones afdæmpede – for ikke at sige nordjyske – facon gør sig også gældende, når Zekvens spørger hende, hvad hun selv tror er grunden til hendes succes.

– Jeg ved det ikke. Jeg må have lavet noget, som folk kan lide, siger hun og griner – lidt afdæmpet.

Elsker gamle, hæse mænd

Tone er under indflydelse fra lidt af hvert og hører selv al slags musik. Portishead og islandske Björk går ikke helt fri, når der skal sættes navne på, hvem hun læner sig op ad. Zekvens hører også et par tonemæssige sammenfald med den store, mægtige Tom Waits.

Den kobling får heller ikke den afdæmpede Tone til at gå op i det røde felt.

– Nej, tværtimod. Jeg har hørt rigtig meget Tom Waits gennem tiderne. Jeg kan også godt lide Leonard Cohen og Neil Young. Generelt elsker jeg bare gamle, hæse mænd, når det kommer til musik. Ellers hører jeg alt slags musik – hiphop, jazz, elektronik.

Tone går sine egne veje i musikken. Ikke alene melodisk, men også i ordets bogstaveligste forstand. Hun skriver alle sine sange og tekster selv, og både synger dem og indspiller. Mange af musikvideoerne laver hun endda også på egen hånd. Det er dog ikke, fordi hun er svær at arbejde sammen med, eller ikke ønsker at lukke andre ind i hendes musikalske univers.

– Det skyldes simpelthen, at det er svært at samle et hold og få aftalt tider etc. Det kræver struktur, hvor vi skal mødes for at øve, og det passer mig ikke særligt godt. Jeg vil langt hellere være fri, fortæller hun.

Den tyske rapper

Kunstnernavnet Tone kom til, fordi Sofie Nielsen ønskede en kort og præcis betegnelse. Det har hun tilsyneladende ikke været alene om, idet der i Tyskland går en mandlig rapper rundt af samme navn.  Den tyske Tones 300.000 visninger på YouTube overgår altså stadig den danske Tones.

– Det er lidt sjovt. Der blev lavet en afstemning på en eller anden tysk radiokanal om, hvem af os var den bedste. Alle kårede mig som den værste, og alle var sikre på, at jeg havde taget hans kunstnernavn, siger hun grinende.

Musik som levebrød

Tone er vokset op nordenfjords – nærmere i Saltum og Hune. Hendes biologiske far spillede guitar og sang, og Tone er derfor sikker på, at hendes musikalske gave kommer derfra.

– Vi havde godt nok et klaver i mit hjem, men ellers er jeg ikke rigtig vokset op med musik hos min mor og stedfar, fortæller hun.

Men hun har gjort det godt med musikken. Den Nordjyske Kulturpris, som hun fik tildelt i slutningen af 2011, blev overrakt sammen med en check på 100.000 kr.. Og det rækker langt, når indkomsten ellers hentes fra SU’en.

– Jeg kunne godt tænke mig at leve af musikken. Ikke nødvendigvis af min egen musik, men bare at arbejde med den. Efter min første plade kunne jeg leve af min egen musik. Pladen fik generelt gode modtagelser rundt omkring, fortæller hun.

Men selvom Tone gerne vil leve af musikken, så har hun alligevel valgt at gå moderne veje med distributionen. Pladen er, lidt utraditionelt, tilgængelig online på hendes egen hjemmeside.

– Det var slet ikke fristende at gøre det på den traditionelle måde, med pladebutikker og det hele. Jeg synes det bliver så kommercielt og så profiterende, hvor man forsøger at sikre tingene i hoved og røv, for at få penge ud af dem. Det er så ufrit. Musikbranchen er også i forandring, hvor musikken bliver mere og mere tilgængelig online. Og jeg er ikke interesseret i at kriminalisere, hvis folk har lyst til at dele min musik med hinanden. Jeg har lyst til at gøre den frit tilgængeligt, siger hun.

comments

Be the first to comment on "Tone alias Sofie Nielsen"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.