Spis brød til!

IMG_0247

Om at være lige der, hvor Adolf Hitler regerede og hvor modeguruerne nu slår deres folder.  

Bread & Butter Berlin er en af verdens største modemesser og en muligheder for at store og mellemstore virksomheder kan profilere sig og vise deres kollektioner.

Tekst: Ann Mølgaard Andersen

En eftersmag af Hitler

Messen bliver afholdt i Adolf Hitlers gamle lufthavn Templehof-Berlin Airport. Mange kampe under 2. Verdenskrig er blevet udtænkt indenfor disse vægge, under dette tag. Kulissen er rå, kold og dekoreret med army farver, alt sammen rammet ind i gule mursten. Fra en tid hvor uniformen spillede en afgørende rolle og de forskellige flag og rangstjerner på uniformen ikke var uvæsentlige. Det løber koldt ned ad ryggen, når man tænker på at selveste Adolf Hitler har spadseret i disse hangare,r og det er lidt som om, at han stadig spøger et sted.

Bread & Butter Berlin er en af de største messer i verden og det er et stykke velbagt brød med en god gang tandsmør. Det startede i 2001 og siden da har messen haft vokseværk. Adolf Hitlers gamle lufthavn har seks hangarer og messen fylder de fem. Det er en velorganiseret og velbesøgt messe.

I dag er farvekombination, udtryk og design af tøj, sko, ure og meget andet særdeles vigtig. I dag er det ikke ligegyldigt, hvad man har på og heller ikke hvilken farvekombination man vælger. I dag er flag og rangstjerner på uniformen ikke lig med respekt. I dag er respekt vundet med overlegent design og innovation. For hvis der er noget mode kan – så er det at skifte mening. Vi andre dødelige kan knapt nok følge med, og før vi får tilegnet os en stil, så er designere, sælgere og butikkernes indkøbere allerede to sæsoner foran. Det må være en kamp – hele tiden at skulle finde på nye innovative tiltag, som skal tage forbrugeren og modeverden med storm!

Smør tykt på

Jeg har været på messer før og har altid syntes det var spændende, men jeg har samtidig altid en følelse af at blive snydt når jeg går derfra. For man kan jo ikke købe noget. Ikke som privatperson i hvert fald. Og oftest kan selv ikke butikker få lov til at afgive en ordre. Modemesser er til for at forskellige modehuse kan præsentere deres design for butikkernes indkøbere og ansatte og for de andre udstillere. Det er en chance for at vise frem, hvad man har brugt de sidste mange måneder på at kreere og udtænke.

Hvert mærke har sin egen stand og år efter år går modehusene til ekstremer for at fange kundernes opmærksomhed. I år har blandt andet Tom Tailor, et tysk modehus, opsat en polobane hvor heste og deres ryttere spiller polo. Tommy Hilfiger har lavet en stor græsplænen hvor smukke modeller spiller badminton og holder picnic. Mange modehuse bruger flere måneder på først at udtænke det mest iøjnefaldende messestand og dernæst på at opbygge den. De lejer modeller og bands for at skille sig ud fra mængden. Èn ting er sikkert – det lugter bestemt ikke af finanskrise!

People Are Not Usually Useless

Grunden til at jeg befinder i dette modemekka, er, at det danske mærke PANUU inviterede mig. Min kæreste er ansat hos mærket som agent, og da de spurgte om jeg havde lyst til at tage med,  var det svært at takke nej. Hvem ville ikke nyde tre dage med at blive bombaderet med modeindtryk og så i Berlin og tilmed i en historisk bygning fra 2. verdenskrig?

Jakob Hoilund, direktør for PANUU, forklarer, hvorfor Bread & Butter Berlin er vigtig for deres virksomhed:

”Bread & Butter Berlin er vigtig for os, da det er her vi kan nå ud til andre lande end Danmark. Vi føler os godt etableret på det danske marked og ser Bread & Butter Berlin som en oplagt mulighed for at eksponere vores mærke til udlandet. Det er en oplagt mulighed for danske mærker at gå nye græsgange og vil man gerne det – så er Bread & Butter Berlin et must”

PANUU er et dansk mærke, der har eksisteret i seks år og i de seks år er de blevet ikke kun verdenskendte, men særdeles anerkendt af den almene forbruger. De har festet med Lady Gaga og selveste Nik & Jay er fan af deres tøj. Jakob Hoilund og hans kone Cathrine, som er den kreative designer bag mærket, ved at man i disse tider må forsøge sig så mange steder så muligt.

Den sidste bid

Bread and Butter Berlin afholdes over tre dage. I mange måneder har modehusene verden rundt udtænkt den bedste mulige måde at promovere deres brand på, og efter tre intensive dage, hvor diverse salgsteknikker, charme og overtalelsesevner bliver spist til morgenmad, er det hele slut.

Nu kan de vente – vente på at butikkernes ansatte kommer hjem og tænker over de mange input – og  måske placerer en ordre hos det pågældende mærke. Jeg ved ikke, om de ansatte har det som jeg – men jeg ville have svært ved at vente et helt år på at se de varer man får præsenteret på messen.

Efter jeg har tygget på messen og set de mange forskellige bud på næste års sommermode, må jeg konstatere at selvom smagen er en smule bitter – mest af alt fordi det ikke var muligt at købe noget – så er smagen overvejende god og helt sikker noget jeg ville tage til igen, hvis jeg fik chancen. Som sagt, hvem ville ikke elske tre dage med mode, mode og atter mode?

 

 

 

 

comments