SOLDATENS SOLO

James-Blunt

James Blunt er 37 år, og i princippet gammel nok til at have både kone, børn og hus i en engelsk forstad – men det har han ikke. I stedet har han et ukendt antal musikpriser, millioner af fans, et nært forhold til sine forældre og stærke holdninger til den branche han er en del af. Det, og så en ret outreret form for humor!

James Blunt har titel af kaptajn i den engelske hær, og da han i 1999 var udstationeret som Nato-officer i Kosovo var det med en akustisk guitar under armen.
Musikken var en del af soldatens liv i grænselandet mellem Kosovo, Serbien og international berømmelse – men erklæret soldat, det var han. James Blunts far overtalte ham til at melde sig til tjeneste, i håb om at hans søn dermed ville sikre sig en fast indtægt. Efter endt uddannelse, finansieret af hæren, skyldte James Blunt fire års tjeneste og livet som soldat passede ham så godt, at officer Blunt avancerede til Kaptajn og som sådan blev udsendt som en del af de fredsbevarende styrker i Kosovo.
– Jeg er, og føler mig som soldaten Kaptajn Blunt. Det er slet ikke en fremmed identitet for mig, siger James Blunt. For mig at se, er der noget meget rent og uspoleret over krigen. Det handler om liv eller død, og de bedste chancer for at komme hjem i live. Vores opgave som fredsbevarende styrke var, at skabe de bedste forudsætninger for civilbefolkningen, og til det formål virker det bedst hvis man forsøger at tale om tingene. Det var sådan jeg gik til opgaven, fortæller han.

Tonstunge tanks
Selvom James Blunt var glad for at være soldat, og i det hele taget bærer betegnelsen ’drengerøv’ fint, i det omfang det handler om hurtige biler, sprut, damer og tonstunge tanks, er han samtidigt et eftertænksomt menneske, der gjorde sig mange tanker om den krig han var en del af.
– Jeg kæmpede aldrig i en politisk krig. Jeg var ikke Blairs soldat, men landets. Selvfølgelig er den politiske debat væsentligt, men ude ved grænserne hvor geværerne er skarpladte, der handler det om at overleve. Lad os nu ikke glemme, at de her drenge de kæmper for fred i et land der ikke engang er deres eget, siger han.
James Blunt har flere gange været tilbage i krigsramte områder for at optræde for de kolleger der endnu er ved fronten, og for at opsøge nogle af de civile familier han lærte at kende under sit ophold i Kosovo.
James Blunt har særligt blå øjne, med mellemrum halvlangt hår, og de obligatoriske rockstar-stubbe. Hans jeans er velsiddende, og den tilfældigt, påstår han, udvalgte t-shirt klæder ham usædvanligt godt. Inden tiden i militæret læste Blunt sociologi og skrev specialet ’Image som handelsvare – om produktionen af et popidol’. Så han var velforberedt, da han i 2005 brød igennem med hittet You’re beautiful fra debutpladen Back to Bedlam.
– Jeg er en del af en overfladisk branche. Alligevel bliver jeg sindssyg når jeg ankommer til en eller anden event, og der står journalister og spørger hvilket tøj jeg har på. Jeans! Det kan enhver se. Og når jeg møder op til interviews handler det om gossip og sex. Ikke om musik. Det er jeg træt af, konstaterer James Blunt. Men jeg møder op. Jeg deltager i shows og jeg sidder i den her sofa nu. For det er en del af gamet. Du startede med at spørge til min musik og derfor fortæller jeg dig det her, siger James Blunt. Musik er en industri, og det er jer der har magten. Magasinerne og medierne. Hvis ikke I vil skrive om mig, er der ikke nogen der aner, at jeg eksisterer og derfor foregår det på jeres vilkår, siger han.

Kronisk kærlighed
James Blunt har elsket musikken altid. Han spillede piano som lille, opdagede senere de elektroniske muligheder, og har spillet sig gennem livet. Hans klimaks findes i mødet med publikum og det er dem, jer, han spiller for.
– Når jeg nu skal spille her i Aalborg så er det summen af det hele. Det er det, det handler om. Jeg stiller mig op på en scene, men det er bare fordi publikum skal se hvor lyden kommer fra. Mit publikum sætter ikke mig op på en piedestal, og det gør jeg heller ikke. Vi mødes i musikken.
James Blunt ligner sådan en man kunne forelske sig i. Sådan en der sender velformulerede sms’er, altid overholder en aftale og erklærer dig sin kærlighed på den dybfølte måde. I virkeligheden er han ret glad for livet med fest og farver på Ibiza, hvor han har bosat sig, hurtige biler, øl og livet i tourbussen. Han elsker at lave jokes, har indrykket sin søster i en annonce på eBay, og bildt verdenspressen ind, at han skulle spille orgel i kirken, da Prins William og Kate giftede sig i England. Det skulle han ikke – og det betød, at Blunts management fik travlt med at dementere historien, med begrundelsen ”James has a keen sense of humor.”
Geværet er erstattet af en guitar, men James Blunt er dybest set den samme. Han afskyr den del af branchen der hylder kunstneren som et idol, og ser gerne, at det er musikken der er det væsentlige, ikke mennesket. Hans, foreløbigt, tre albums har været spillet i en grad, så flere radiostationer i verden valgte, at tage dem ud af rotation, simpelthen for ikke at dræne lytterne. Hans nyeste plade Some Kind of Trouble har cementeret hans status som den soldat i verden, nogensinde, der har opnået mest airplay.

comments

Be the first to comment on "SOLDATENS SOLO"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.