HVOR SVÆRT KAN DET VÆRE?

tastatur

At vælge? At leve? At dø? Det hele kan føles ubehageligt. Eller som Woody Allen, den legendariske filmskaber, har sagt det: ”Jeg er ikke bange for døden. Jeg vil bare helst ikke være der, når den kommer.”

”Alt har man regnet ud, undtagen hvordan man skal leve.” Sådan skrev den eksistentialistiske filosofis fader, Jean-Paul Sartre, i et forsøg på at illustrere det paradoksale i, at det enkleste nogle gange er det vanskeligste. I dag er eksistentialismen måske mere aktuel en nogensinde. Alle leder intenst efter lykken og den rigtige måde at leve på, mange tror de har svaret, og ingen har alligevel fundet det. Især i den vestlige verden kører vi rundt i selvbedrageriske vildveje for at undgå at se de eksistentielle grundvilkår i øjnene.  Vi nægter at se, at vi selv skal tage ansvaret for vores liv, at vi skal dø, og at vi grundlæggende er alene om det hele. Temaet omkring meningsløshed og såvel kollektive som individuelle forsøg på unddragelse af ansvar for vores liv er mere end nogensinde aktuelt. Vi har velfærd og sikkerhed – alle rammer er til stede for ”det perfekte liv.” Alligevel topper vi meningsløshedsbarometret med selvmord, forbrug af lykkepiller, skilsmisser og indtagelse af mentalt og spiseligt junkfood. Vi leder tilsyneladende efter substitutter for meningsfuldhed overalt. I religion, i medierne, i statusmeddelelserne på Facebook, i subkulturer, i terapi, i kærlighed, i arbejdet, i frimærker, i børn, i kæledyr, i medicin, i sygdomme, i mad, i kontrol, i skønhedsoperationer, i sex, i alkohol, i lotto, i aktiehandel, i Jomfru Ane Gade, i vejrudsigten…
Livet er øer af ekstase
Dermed ikke være sagt, at det ikke er ok at finde mening i det enkle liv. For nogle mennesker er det forbløffende og imponerende, med hvilken lethed de formår at si meningsløsheden fra, og hvor let de synes at finde en mening i et liv med arbejde, familieliv, fritid og Facebook i en eller anden fornuftig kombination. Andre skal lige igennem en enkelt livskrise.
– De bliver fyret fra deres arbejde, de går konkurs, overlever et trafikuheld eller de bliver skilt, går i terapi fem gange og kommer derefter videre med et nyt og langt mere afklaret syn på, hvad de vil bruge deres liv på. Andre slæber sig gennem tilværelsen i meningsløshed. Eller som Sartre beskriver det:
”Livet er øer af ekstase i et ocean af kedsomhed, og efter det fyldte tredivte år ser man sjældent land. I bedste fald vandrer vi fra den ene nedslidte sandbanke til den anden og er snart fortrolige med hvert eneste sandkorn vi ser.”

Vi lever i en brydningstid
Filosoffen Patrik Kjærsdam fra Aalborg Universitet mener, at der altid har været en indbygget disharmoni mellem de ideologiske tanker vi har om livet, og så vores konkrete livsførelse.
– Den disharmoni skaber en fundamental følelse af vildrede i mennesket, som vi altid har haft med os. Eksempelvis har vi nogle forestillinger om, hvad kærlighed er, og hvordan den skal være. Men vi oplever den aldrig så ideelt, siger han. Hvis Patrik Kjærsdam skal kaste sine filosofiske øjne ud over nutidens ungdom så er ”egocentrisk”, det første ord der falder ham ind.
– Det er ikke fordi, det nødvendigvis er en dårlig ting, at være egocentrisk. Men det skaber nogle eksistentialistiske grundproblematikker for unge i dag, at de skal balancere mellem individualitet og så de mange sociale grupper og sammenhænge, de også indgår i. Samtidig lever vi i en brydningstid, hvor der skabes helt nye sociale grupperinger via de sociale medier, som vi også skal lære at forholde os til. Det kan være problematisk at navigere i det terræn og at være autentisk til stede sammen med andre, samtidig med, at man skal være individualistisk og træffe en masse valg hele tiden. Vi stilles overfor flere valg end nogensinde.
Vælg hvilke 20 fag, du vil undervises i. Vælg hvor mange personlige oplysninger du vil vise på Facebook. Vælg om du er enig med avisens lederskribent eller ej. Klik ja eller nej. Mange af valgene er en slags pseudovalg, som måske nogle gange kan skygge for de mere afgørende valg, som er sværere at foretage.
Den store usikkerhed
Usikkerhed er et andet buzzword, når Patrik Kjærsdam skal beskrive unge.
– Der er større usikkerhed forbundet med fremtiden end nogensinde. Usikkerheden skyldes klimaændringer, den økonomiske situation og globalisering. Det er nogle meget store og globale problemstillinger, der trænger sig på i forhold til det enkelte individ, og som påvirker den enkeltes måde at leve på. Der opstår en diskurs, der handler om ”sikre valg”. Man ser eksempelvis flere unge uddanne sig, fordi det er mere sikkert, hvis man vil ha’ et arbejde osv., siger filosoffen. Han forklarer, at der er flere skift på vej.
– Der sker i øjeblikket mange spændende ting, der peger på, at der måske kan ske et paradigmeskifte. Tag bare situationen med Grækenland, der aktuelt er oppe at vende, hvor det pludselig bliver farligt og ødelæggende for samfundet med en folkeafstemning, fordi det vil være skadeligt for økonomien. Det er absurd at demokratiet på den måde kommer til at stå som modsætning til økonomien. Det er blevet tydeligt, at de økonomiske kræfter har fået deres eget liv, og at de konflikter med demokratiske principper og en mere menneskelig virkelighed. Det forhold tror jeg kommer til at føre en række ændringer med sig.

comments

Be the first to comment on "HVOR SVÆRT KAN DET VÆRE?"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.