For LÆKKER til livet?

For_laekker_til_livet

Er unge i dag blevet for egoistiske? Har du nok i dig selv? Er det godt eller skidt?

”Det ligger i de inkarnerede egoisters natur, at de kan sætte ild på et hus blot for at spejle deres æg”. Sådan sagde den britisk forfatter og filosof, Francis Bacon, der levede fra 1561-1626. Guderne må vide, hvad han ville udtale, hvis han mødte nutidens unge, Paradise-generationen, MIG-folket, Generation X, For-lækker-til-love typerne… Dem der ville sætte ild til et hus – ikke for at spejle æg, men for at tage et cool billede af sig selv foran branden (der får ens hudfarve til at se gylden ud) for efterfølgende at flashe fotoet på Facebook med kommentaren ”I’m on fire, baby”.
– Det er forkert at bruge begrebet egoisme i denne forbindelse. Det handler mere om en selvdyrkelseskultur og om narcissisme. Begrebet stammer fra den græske myte om Narcissus, der forelsker sig så meget i sit eget spejlbillede, at han ikke ser verden omkring sig. Han ser desværre heller ikke nymfen Echo, der forelsker sig håbløst i ham. Mens narcissisme er en slags venden sig mod sig selv, selvkærlighed og selvoptagethed, er egoisme mere handlingsbestemt. Man handler egoistisk, hvis man tillægger sine egne behov større vægt i fordelingssituationer. Man kan dog sagtens forestille sig, at narcissisme kan føre til egoistisk adfærd, fordi man i sin selvoptagethed ender med at mene, at man er berettiget til at få mere end de andre, siger medlem af etisk råd, lektor i etik ved Aalborg Universitet, Thomas Ploug.

Relationernes død
Det er svært at spå om, hvordan det fremover går med Sidney Lee, bøssen Gustav, Susan K og alle de andre reality-stjerner, der spejler sig i TV-skærmene aften efter aften. Verdens første reality-stjerne – den superhotte Narcissus – endte med at dø, som en følge af sin selvoptagethed.
– Det man kan frygte, der kan bliver følgen af overdreven narcissistiske adfærd er også en slags død. Dog i mere overført betydning – nemlig relationernes død. Hvis vi skal opretholde gode og meningsfulde relationer kræver det nemlig, at vi fjerner blikket fra vores eget spejlbillede, ikke fokuserer på os selv, men interesserer os levende, ægte og lyttende til andre og deres behov, siger Thomas Ploug. Han tilføjer, at de dybere samfundsmæssige årsager til den øgede narcissisme er, at de nye generationer af unge er mere rodløse og historieløse end tidligere.

Narcissisme: Et begreb der beskriver det karaktertræk at have en overdreven følelse af selvagtelse, baseret på personens ego.

Ingen empati
– I dag bliver man nødt til at opfinde sig selv, fordi man ikke er en del af en kultur på samme måde som tidligere. Vi lever i en tid med ”de store fortællingers død,” værdiernes relativering, det postmoderne, traditionernes skred osv. Man skal selv skabe sig selv og sin egen identitet, og det indebærer en venden sig mod sig selv. En risiko ved denne selv-fokusering er, at man ikke får løftet hovedet igen og ser de andre. Der er en risiko for, at man mister evnen til at have empati med og interesse for andre – og dermed også mister en forudsætning for at agere etisk i mange situationer. Hvis man ikke er empatisk, er det svært at forstå, hvordan det er at være en mor i Afrika med to børn, der sulter. Og når man er ude af stand til at forstå, handler man selvfølgelig heller ikke på det. Det kan også være mere hverdagsagtige situationer – at man ikke kan sætte sig ind i, hvordan det føles at blive mobbet, man har ikke ægte empati med mobbe-ofret og handler derfor ikke på det, forklarer Thomas Ploug.
Nu går jeg
– Øget narcissisme er et vilkår, der er en mere eller mindre naturlig følge af samfundsudviklingen. Samtidig understøtter brugen af Internettet udviklingen – i hvert fald når man bruger mediet til at iscenesætte sig selv. Man går f.eks. på de forskellige chatrooms og Facebook, når man vil, og bliver der lige nøjagtig lige så langt tid, som det tager, at skrive en status på ens liv. Hvis man udlevede samme adfærd på en café – bare rejste sig op og forlod det selskab, man var i, ville det være med stor risiko for, at man mistede nogle relationer. Modsat Internettet indgår man i en mere forpligtende relation på en café. Hvis du vælger at forlade stedet, kræver det, at man siger f.eks. ”Nå, jeg vil gerne hjem nu. Hvad siger I til, at vi mødes i overmorgen og fortsætter snakken…?”
Nye lænker afløser de gamle
Der er, mener Thomas Ploug, mange positive elementer ved, at vi i dag er mere selvrealiserende, frigjorte og individualistiske end tidligere generationer. Vi ligger ikke under for vores forældres historie, kvælende moralske dogmer, flinkeskolen osv. Problemet er dog, at den store frigørelse kan ende med at skabe nye lænker, der er mindst lige så snærende.
– Narcissismen kan føre til, at man bliver overfladisk, koncentreret om det ydre, udseendet. Narcissismen kan også blive så fastlåst, at man mister evnen til at vende sig mod hinanden og interessere sig for andre. Så på en eller anden måde må det handle om at finde en balance, hvor der er plads til både én selv og andre. Både for ens egen skyld og for andres skyld. Det må også gælde egoisme. Der findes dem, der mener, at selv når vi er mest altruistiske og uselviske, er det kun for at tilgodese egne behov. At alt dybest set handler om at stille os selv i en situation, hvor vi bedst kan videregive vores gener. Men jeg tror ikke på det. Jeg er overbevist om, at alle er egoistiske nogle gange – men langt fra altid. Jeg oplever hver dag situationer, hvor nogen lige giver en hånd med, hvor man giver noget til andre uden udsigt til at få noget igen, slutter lektoren.

comments

Be the first to comment on "For LÆKKER til livet?"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.