Drømmen der går i opfyldelse

Lucas02farve_web

Han har spillet fodbold hele sit liv, er 17 år og klar til at lægge teenagelivet på hylden – for han er nemlig blevet spået til at være et af Danmarks største fodboldtalenter.  

Tekst: Louise Ege Andersen 

– Jeg har altid spillet fodbold, siden jeg var tre år gammel. Fodbold er både en del af min træning og min fritid – det er min livsstil, fortæller Lucas, som startede i idrætsklubben, Aalborg Freja, hvorfra sporten blev mere og mere seriøs. Da Lucas gik i 8. klasse kom han ind på eliteskolen, Sønderbroskolen, hvor han kombinerede en almindelig skolegang med høj forståelse og prioritering af idræt.

– Jeg havde kæmpet sindssygt meget, og kom ind på skolen, hvor jeg var på 2. holdet. Der var en periode, hvor jeg hele tiden fik af vide, at jeg var en af de bedste, men jeg kom ikke med til kampene. Der mistede jeg lysten til fodbold, og overvejede at skifte tilbage til Freja, husker Lucas. Men kort tid efter begyndte det hele at se meget lysere ud, og Lucas´ karriere er steget stødt siden da.

Midt i drømmen

Alt, hvad den unge teenager har drømt om, er ved at ske – og med en fart, så han selv har svært ved at følge med.

– Der sker så meget lige nu, og det går ekstremt hurtigt. Jeg kan ikke altid forstå, at jeg faktisk står midt i drømmen. Det virker lidt urealistisk, for jeg havde slet ikke regnet med, at det ville ske, og slet ikke så tidligt, fortæller Lucas, hvorefter han ydmygt tilføjer, at han aldrig havde drømt om at blive den yngste spiller på ligalandsholdet, men, at han højst havde håbet på at blive den yngste på AaB’s 1. hold. Men begge dele er en realitet for den unge fodboldstjerne, som AaB’s sportsdirektør, Lynge kalder det største fodboldtalent. Hertil svarer Lucas, at han har det svært ved at blive sat i en sådan bås, men at han sætter pris på, at familie og venner ser ham for mere end ”det største fodboldtalent” – de ser ham for den han altid har været.

Lucas fortæller ligeledes, at han nu – da hans drøm om at komme på AaB’s 1. hold, er blevet virkelighed – tør at drømme videre – og tro på det. Og den drøm er der ifølge Lucas ingen tvivl om, hvad er. Det er nemlig at komme til udlandet og spille for Real Madrid.

– Jeg har altid været vild med Real Madrid. Jeg kan specielt godt lide Raúl, og har haft hans spilletrøje, sammen med Ronaldos og Beckhams, fortæller Lucas, som drømmer om at spille med de helt store og garvede fodboldstjerner i den spanske varme. Men hvad er vejen dertil?

– I løbet af nogle år skal jeg nok til udlandet – Tyskland eller Holland, som har de bedste muligheder for mig lige nu – og se, hvad mine evner rækker til, men jeg kan også se mig selv blive i AaB og udvikle mig der, fortæller Lucas.

Medierne

Men det kan ikke gå helt ubemærket hen, når man er det største fodboldtalent, så det medfølger selvsagt også en masse opmærksomhed, som Lucas ikke havde tænkt med, når han drømte om at spille fodbold professionelt.

– Først var det sindssygt fedt at blive genkendt, men nu kan jeg godt være det foruden siger Lucas, som også mener, at opmærksomheden kan blive et tvivlsspørgsmål i fremtiden, da man jo skal overveje hvert et ord og hver en handling, når man er i mediernes søgelys. Men det er ifølge Lucas også sjovt:

– Man bliver set som et idol. Drenge, som jeg kan se mig selv i for få år siden, skriver til mig med spørgsmål og søger råd. Og det er fedt at kunne dele ud af mine erfaringer og at kunne hjælpe andre, fortæller Lucas.

Pressen fik meget hurtigt øjnene op for Lucas, da han for knap et år siden blev spået til at være det største fodboldtalent, men denne opmærksomhed er ikke steget Lucas til hovedet.

– Jeg er rolig, har begge ben på jorden og lader mig ikke rive med af medierne, fortæller Lucas, som allerede nu har fået erfaring i, hvordan man tackler den til tider nådesløse presse.

– Det er vigtigt, at jeg overvejer mine ord, så det ikke kan skade, hverken min familie eller mig. Men det er efterhånden blevet en rutine, forklarer Lucas. Dertil har Lucas oplevet en kæmpe opbakning både fra familie og venner, som ikke har set anderledes på teenageren, ”bare” fordi han i en alder af 17 år spiller professionelt fodbold. Så opvasken og støvsugningen er stadig en daglig pligt, som følger med når man er teenager.

– De har ikke set anderledes på mig, de har bare været der og holdt begge mine ben på jorden. Jeg har ikke haft ekstra frynsegoder derhjemme, fortæller Lucas.

Venner, longboard og caféer

Når Lucas endelig har fri fra den travle hverdag med træning og skole, er prioriteterne klare:

– Både min kæreste, Thea, min familie og mine venner bruger jeg meget tid med. Det er vigtigt for mig, at prioritere min tid, så jeg får tid til alle, fortæller Lucas.

Ellers går Lucas´ fritid til musik, hygge, cafebesøg og generelt livsnyderi. Også andre sportsgrene fylder Lucas´ fritid. Longboard er den helt store dille, når der er godt vejr, og ellers står den på basketball eller tennis.

Men alt dette handler om tid og prioritering. Balancen mellem de to har gjort, at Lucas i løbet af det sidste år har erfaret, at nogle venner er faldet fra, pga. den manglende tid.

– Der er ikke nogen venner, som er faldet fra pga., at jeg nu spiller fodbold, men der er nogen, som jeg ikke snakker med mere, fordi jeg ikke har tid til at holde venskaberne ved lige, fortæller Lucas. Den nyerhvervede fodboldstjerne oplever på den anden side, at folk er interesseret i at snakke med ham, fordi han er Lucas Andersen, det nye største fodboldtalent.

– Jeg er opmærksom på folks motiver, for at tale med mig. Mange vil gerne snakke om fodbold med mig, men det er ikke lige interessant at snakke med 20 forskellige mennesker om det samme – og specielt ikke, når man ikke ved, hvem de er, konstaterer Lucas.

Fremtiden

– Det er mit eget valg at være fodboldspiller og jeg er derfor okay med, at det er et liv uden fester og kun minimal fritid, fortæller Lucas, som dog også mener, at han får så meget til gengæld:

– Det er det hele værd, for jeg oplever 100 gange så meget som andre. Det er jo min drøm at spille fodbold, og så er det bare ekstra fedt at opleve andre lande, turneringer og at få venskaber med folk, som man har sin passion til fælles med, fortæller den beslutsomme Lucas.

Men fremtiden byder også på en masse nye valg. Bl.a. valg af hvilken klub Lucas vil spille i og dertil er der mange valg at træffe.

– Det er vigtigt med det sociale i klubben. Man skal kunne falde godt ind i gruppen og føle sig tilpas. Mentaliteten er også vigtigt, den skal gerne ligne den danske, både i forhold til klubben, men også selve byens mentalitet – for der skal også være et liv udenfor banen, fortæller Lucas, som allerede nu har tænkt på, hvad livet udenfor banen skal indeholde – nemlig kæresten Thea.

– Det kunne være dejligt, hvis jeg kunne få lavet en aftale med klubben om, at hun kunne komme med – måske bare i weekender og ferier, erklærer Lucas, som ligeledes tilføjer, at de har været sammen i fire år, og at han sætter pris på, at de fandt sammen inden, at han blev fodboldstjerne.

– Det er dejligt at have en man kan stole på. Jeg ved, at hun ikke er sammen med mig pga. fodbolden, for hun kom ind i mit liv inden fodbolden, fortæller Lucas, som dertil tilføjer, at han ved, at både hans kæreste og familie vil støtte ham og ikke stå i vejen for hans drøm, fodbold.

– Fodbold er vigtigst, det er mit arbejde og min drøm. Og det ved min familie og venner også, og vil derfor aldrig stå i vejen for det, men kun være en del af det. Min drøm skal udleves fuldt ud, fastslår Lucas.

Men det er heller ikke kun fodbold, som rumsterer i fremtiden. En uddannelse er nemlig også et vigtigt emne i Lucas´ fremtid.

– Jeg læser HF nu, som jeg vil gøre færdig, fortæller Lucas, som har fået specialdesignet sin uddannelse omkring sin fuldtidskontrakt hos AaB. Han tager enkelte fag af gangen og ved derfor ikke, hvornår hans uddannelse er færdig.

Grace Wood

Selvom det måske lyder til, at Lucas´ fritid er fyldt, har han alligevel tid til at udleve en anden passion.  Han er nemlig ved at starte sit eget tøjmærke, i samarbejde med kammeraten Nicolai Bengtsson.

– Det skal være 100 pct. vores egen stil og være så specielt som muligt. Det skal skille sig ud og være fedt. Jeg er parat til at give projektet tid og tror, at det har mange fede muligheder, fortæller Lucas, som har taget navnet til tøjmærket efter sin onkel, Grace Wood.

Tøj er en af de store lidenskaber hos Lucas.

– Jeg elsker at shoppe og læse om livsstil, f.eks. via blogs og magasiner. Jeg vil gerne se ordentlig ud og det er rart at have noget at vælge imellem, hvilket min mor også ofte kommenterer, da hun mener, at jeg har for meget at vælge imellem, fortæller Lucas, som sætter pris på at se lidt anderledes ud og have sin egen stil.

Tøjmærket forventes at være i produktion inden for de næste par måneder.

Fakta: En almindelig hverdag i Lucas Andersens liv:

– Jeg møder på AaB´s stadion kl. 9.00, hvor vi spiser morgenmad sammen, og træner bagefter. Så møder jeg i skole kl. 12.00. Om eftermiddagen og aften er jeg sammen med venner, familie eller min kæreste, Thea, fortæller Lucas.

 

 

comments